Wat is CooL?

Liever in een groep? Misschien is het Cool-programma dan wel iets voor jou.

CooL is een GLI (gecombineerde leefstijlinterventie) en staat voor coaching op leefstijl. Tijdens dit programma ga je werken aan een blijvend gezondere leefstijl. Deze verandering van je leefstijl heeft als doel: gewichtsverlies, je lichamelijke fitheid verbeteren, realiseren van gezondheidswinst en je kwaliteit van leven verbeteren.

De onderwerpen voeding, bewegen, ontspannen, slapen, stress, energie- en timemanagement en vitaliteit komen aan bod.

Tijdens het CooL-programma leer je hoe je je gedrag blijvend kunt veranderen. Je stelt zelf doelen op waar je aan wilt werken, jij bepaalt wat voor jou belangrijk is. Dat doe je met ondersteuning van de leefstijlcoach en de groep.

Het CooL programma

Het programma duurt 2 jaar en bestaat uit groepsbijeenkomsten met een vaste groep van maximaal 12 personen en individuele gesprekken. We starten met een intake. Wanneer we beiden denken dat het programma bij je past en je kan helpen naar een gezondere leefstijl ga je starten met het basisprogramma.

Het basisprogramma duurt 8 maanden. Het bestaat uit 8 groepsbijeenkomsten van 1,5 uur en 3 individuele gesprekken. Daarna gaan we aan de slag met het onderhoudsprogramma dat 16 maanden duurt. Dit onderhoudsprogramma bestaat uit 8 groepsbijeenkomsten van 1,5 uur en 4 individuele gesprekken.

Wanneer kom je in aanmerking?

Je kunt je aanmelden voor het CooL-programma als je:

  • 18 jaar of ouder bent,
  • overgewicht hebt (een BMI tussen 25 en 30) en daarnaast slaapapneu of artrose of een vergrote buikomvang of een verhoogd risico op diabetes of hart- en vaatziekten hebt,
  • of als je ernstig overgewicht hebt (een BMI van meer dan 30), en 
  • gemotiveerd bent om 2 jaar lang intensief aan je gezondheid te werken.


Wil je weten wat jouw BMI is? Dan kun je deze calculator van het voedingscentrum gebruiken.

Wat verwacht ik van jou?

Deelname aan CooL wordt vergoed vanuit de basisverzekering en is dus kosteloos, maar ik verwacht van jou wel het een en ander. Een verandering van gedrag, hoe klein je die ook maakt, gaat nooit vanzelf. Je zult zelf in actie moeten komen om je leefstijl blijvend te veranderen. Daarom is het de bedoeling dat je bij alle sessies aanwezig bent en ook tussendoor aan de slag gaat met de doelen die je hebt bepaald.

Aanmelden

Kom je in aanmerking en heb je zin om je leefstijl te verbeteren? Vraag je huisarts, praktijkondersteuner
of specialist om een verwijzing en meld je aan voor een intakegesprek. Twee keer per jaar start er een nieuwe groep. 


Start eerstvolgende groep*:

 

Vrijdagochtend

19 april 2024

9:30 - 11:00 uur

Cultuurhuis - Stadshagen

 

* Een groep gaat definitief van start bij mimimaal 8 aanmeldingen.

 


Veel gestelde vragen over het CooL programma 

Wellicht heb je op basis van bovenstaande informatie nog een vraag over het programma of jouw deelname. Lees hieronder de antwoorden op veel gestelde vragen.

Wat is een Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)?

De Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) wordt sinds 2019 onder voorwaarden vergoed vanuit de basisverzekering en gaat niet ten koste van het eigen risico. Deze leefstijlinterventie duurt twee jaar. Volwassenen met overgewicht of obesitas werken in groepsverband aan hun leefstijl, met als uiteindelijke doel duurzame gedragsverandering.

Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere: slaap en ontspanning, omgaan met verleidingen, timemanagement en voeding. We gaan het ook hebben over jouw waarden. Wat is er nou echt belangrijk voor jou? In hoeverre leef jij ook naar jouw waarden?

Het doel van de Gecombineerde Leefstijl Interventie is om een gedragsverandering teweeg te brengen, waardoor er blijvende resultaten worden gecreëerd. In Nederland zijn er een aantal Gecombineerde Leefstijl Interventies. GLI CooL (Coaching op Leefstijl) is er één van.

Hoe ziet het CooL programma eruit?

  • Intake
    We starten met een intake. Tijdens dit gesprek maken we kennis en kijken we of het programma bij je past. Ook bespreken we jouw persoonlijke wensen en doelen, verzamelen we persoonlijke gegevens en gaan we meten en wegen. Aan het einde van het intakegesprek besluiten we of je gaat starten met CooL. De intake duurt ongeveer 1 uur. 

  • 16 groepsbijeenkomsten
    Er zijn verdeeld over de 2 jaar 16 groepsbijeenkomsten van 1,5 uur. De eerste 8 maanden is er maandelijks een bijeenkomst. De overige maanden iedere 2 maanden.

  • 6 Individuele coachgesprekken
    Iedereen is anders. Daarom zoomen we los van de groepsbijeenkomsten in op jouw reis. We bespreken jouw voortgang en gaan dieper in op jouw doelen en het behalen hiervan. De individuele coachgesprekken duren ongeveer 45 minuten.

  • Eindgesprek
    Tegen het einde van de 2 jaar hebben we een eindgesprek.  Hiermee sluiten we het programma af. Is het gelukt om jouw doelen te behalen? Wat vond je van het programma? En wat heb je eventueel nog nodig? Het eindgesprek duurt ongeveer 1 uur.

Heb ik een verwijzing nodig?

Ja! Om te kunnen starten dient je huisarts een verwijzing via ZorgDomein te regelen. Dit kan eenvoudig door te zoeken op de naam van mijn praktijk "Stap in je Leefstijl".

Wat wordt er van mij verwacht?

Van alle deelnemrs wordt het volgende verwacht:

  • Commitment voor 2 jaar CooL
  • Aanwezigheid bij elke bijeenkomst, los van uitzondereingen
  • Bereidheid om aan jezelft te werken
  • Nieuwsgierige, constructieve houding

Waar vinden de bijeenkomsten en individuele gesprekken plaats?

De groepsbijeenkomsten vinden plaats op verschillende locaties in Zwolle:

  • Cultuurhuis - Zwolle Stadshagen
  • Wijkcentrum Bestevaer - Zwolle Wipstrik

De individuele coachgesprekken vinden in principe al wandeld plaats. Mocht je dit nu echt niet zien zitten, dan kan het eventueel ook in mijn praktijk in Zwolle Zuid (De Puntjes).   

Wat wordt er behandeld tijdens de groepsbijeenkomsten?

De volgende thema´s komen aan bod (wijzigingen voorbehouden afhankelijk van de groep):

  1. Kleine aanpassingen, groot effect
  2. Lekker eten geeft structuur
  3. Kom in beweging
  4. Slapen & ontspanning
  5. Stress en balans
  6. Gezond leven is plannen
  7. Hoe maak ik mijn acties tot een succes?
  8. Hoe blijf ik in beweging?
  9. Wat is je doel?
  10. Beweging, waar zit je kans?
  11. Voeding
  12. Je energiehuishouding
  13. Timemanagement
  14. Succesvolle verandering
  15. Informatie overload
  16. Op eigen voet verder

Hoe zien de groepsbijeenkomsten eruit?

Je komt in een groep van 8 tot 12 mensen. Elke bijeenkomst wordt er een thema behandeld, zie ook bovenstaande vraag. Je krijgt opdrachten (soms voor de bijeenkomst, soms tijdens en soms als thuiswerk) waarin je inzicht krijgt in hoe jij het nu doet. Dat geeft je de keuze of je het zo wilt laten (wat oké is) of dat je er iets aan wilt veranderen.

Ook is er tijdens de bijeenkomsten ruim de tijd om met elkaar over het thema in gesprek te gaan. Zo leer je van elkaar, en kun je elkaar ondersteunen.

Tijdens de eerste biojeenkomst krijg je een werkmap waarin je alle informatie kunt opbergen.

Je moet het wel zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen.

Hoe ziet een individueel coachgesprek eruit?

Tijdens de individuele gesprekken is er tijd en ruimte om dieper in te zoomen op jouw thema's. Dat kan zijn dat je wel iets wilt veranderen, maar het lukt je niet, of dat je ergens tegenaan loopt. Jij bepaalt dus het onderwerp van gesprek.

Kan ik tussentijds stoppen met het CooL programma?

Voordat je start met het CooL programma hebben we een intake. Een belangrijk doel van dit gesprek is om te kijken of het CooL programma voor jou op dat moment de beste keuze is. En of we een klik hebben natuurlijk. 

Op basis de intake besluiten we allebei of we een klik hebben en of het programma op dit moment iets voor je is. Besluit je om deel te nemen aan het programma, dan is het noodzakelijk om het programma af te maken om het vergoed te krijgen. Je geeft je commitment voor 2 jaar. 

Ik zet mij voor de volle 100% in, maar dat verwacht ik ook van jou!

Indien er een (medische) reden is waardoor je (tijdelijk) moet stoppen, gaan we in gesprek. Samen zoeken we dan naar mogelijkheden op dat moment.

Wanneer starten er nieuwe groepen?

Er starten jaarlijks 3 tot 4 nieuwe groepen. Startdata van nieuwe groepen vind je op de website. Een groep gaat definitief van start bij mimimaal 8 aanmeldingen.

Ook kun je je al aanmelden voor de wachtlijst. Zo ben je verzekerd van een plekje. Wanneer bekend is op welk moment een nieuwe groep start, ontvangt iedereen die op de wachtlijst staat een uitnodiging om zich in te schrijven.

Wil je je aanmelden voor de wachtlijst? Stuur mij dan een mail.

Hoe vaak wordt er gewogen?

CooL is geen dieet. En gewichtsverlies is niet het doel wat we voor ogen hebben bij CooL. Het is natuurlijk wel een mooie 'bijvangst'.

We wegen en meten alleen tijdens de intake, de tussentijdse evaluatie en bij afronding of beëindiging van het CooL programma. Het betreft het gewicht en de tailleomvang. Indien gewenst kun je ook je vetpercentage meten. 

Wat is het verschil met het volgen van een dieet?

Bij CooL richten we ons op JOU, niet op je gewicht. CooL is geen dieet. Waarschijnlijk weet je uit ervaring wel dat een dieet volgen op de lange termijn niet het gewenste resultaat oplevert. 

Bij CooL zijn er dan ook geen verboden voedingsmiddelen, je mag alles (blijven) eten. Het is ook geen beweegprogramma. De leefstijlcoach zal nooit zeggen dat je iets wel of niet moet doen. Jij houdt dus de regie in handen. De leefstijlcoach is jouw gids. 

Ik heb een andere vraag

Staat jouw vraag er niet bij? Stel dan gerust je vraag via het contactformulier. Je krijgt dan zo snel mogelijk bericht.


Stap in je Leefstijl werkt samen met een aantal andere leefstijlcoaches in de regio Zwolle. Kijk eens wanneer zij een groep starten, wellicht dat dit jou beter uitkomt.

Kijk op www.gliregiozwolle.nl voor startdata CooL.

 

Heb je vragen, of wil je je vast aanmelden voor een groep? Stuur me gerust een mail of bel me!  

 

Is aan je leefstijl werken in een groep toch niet jouw ding, maar wil je wel iets aan je leefstijl doen? Denk dan eens aan een individueel traject.